Krymská kríza spôsobila aj oslabenie eura

03.03.2014 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 3. marca (TASR) - Konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou má negatívny vplyv aj na kurz spoločnej európskej meny. Informovala o tom agentúra DPA.

Obavy z eskalácie situácie na Kryme zneistili investorov, tvrdia obchodníci. Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,3747 USD, pričom v rannom obchodovaní sa jeho kurz pohyboval tesne pod úrovňou 1,38 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3768 (1,3813) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7263 (0,7240) eura.

Obavy z prehĺbenia krymskej krízy spôsobili, že investori nakupovali americký dolár. Zo situácie profitoval aj japonský jen, ktorý je tiež považovaný za bezpečný prístav pre investície. Všetky priemyselné krajiny skupiny G7 v dôsledku ruskej intervencie na Kryme pozastavili prípravy na summit skupiny G8, ktorý sa mal konať začiatkom júna v ruskom meste Soči.

Straty eura sa prehĺbili po zverejnení ekonomických údajov z USA, ktoré prekonali očakávania. Index nákupných manažérov pre americký výrobný sektor vzrástol vo februári viac, než prognózovali experti. Navyše predpovede prekonali aj januárové spotrebiteľské výdavky rovnako ako stavebné výdavky.
 

Vyberte región